Kerékpárral az irodalmi emlékhelyen II. - Vas megye
Vissza

Répcelak

A 86-os főút mentén, a Répce és Rába folyók által bezárt háromszögben fekszik Répcelak. Itt töltött egy esztendőt az érettségi után Tatay Sándor író, a Simeon család, a Kinizsi Pál, a Puskák és galambok és számos más felejthetetlen regény szerzője, a Makk Károly rendezte nagysikerű Ház a sziklák alatt című film forgatókönyvének írója. A Horti kultúra Mag termelő és Értékesítő Szövetkezet megbízásából járta Répcelakot és vidékét, „működési területe” – ahogy Lődörgések kora című életrajzi regényében írta – Sopron és Vas megye volt.

Szállása ez időtájt Répcelakon, az egykori Dukai Takács-kúria. Nagynénje, Dukai Takács Mártonné élt itt, ő nyújtott ellátást a fiatal rokonfiúnak. A répce laki hagyományban úgy él ez az időszak, mint sorsfordító pont Tatay Sándor pályáján: az a pont, ahonnan írói pályája számíttatik. Igazolni látszik az egyébként igazolhatatlan, inkább az irodalmi kultuszok varázslatosan szép világába tartozó tényt, hogy Tatay első prózai munkái a falusi életet, a vidék hétköznapjait jelenítik meg.

A Dukai Takács-kúria ma is áll, 1937-ben tulajdonosaitól Radó Lajos vásárolta meg a falunak körjegyzői hivatal és szolgálati lakás céljára; ma is itt működik a térség legdinamikusabban fejlődő kisvárosának polgármesteri hivatala. A hivatal falán 2002 óta emléktábla hirdeti Tatay Sándor író emlékét.

Galéria